luni, 16 martie 2009

The Obama Deception


La aproape doua luni de la investirea noului presedinte-minune al SUA, era timpul ca un american putin paranoic si revoltat sa incerce sa distruga mitul lui Obama. Alex Jones este jurnalistul de investigatie, omul de radio si documentaristul care a pus cap la cap o serie de evenimente si teorii care par sa faca legatura intre liderul SUA si New World Order, un guvern fantoma global, format din cei mai bogati oameni de pe planeta.

Trailerul incepe asa: "Pe 15 Martie, o frauda corporatista planuita meticulos va fi demascata; o farsa corupta va fi dezvaluita tuturor", avand pe fundal imagini cu Barack Obama rostind juramantul de credinta.

L-am urmarit pe primul candidat afro-american la presedintia Statelor Unite cu mare entuziasm, desi el candida in "Tara tuturor posibilitatilor(si a copiilor obezi)", iar eu stau in "Tara lui Dracula si atat". Ma incanta faptul ca exista politicieni capabili sa isterizeze multimile fara sa promita pensii mai mari, fara sa comita nici macar o gafa pe durata campaniei, sa isi ironizeze subtil oponentii, evitand in cel mai relaxat mod posibil incercarile disperate ale acestora de a-l provoca la "duel". Ma fascina faptul ca a reusit sa isi construiasca imaginea de candidat al tuturor americanilor, nu doar al minoritatilor, si faptul ca daca Obama era un produs, tot globul ar fi cumparat imediat. Marketing genial. Rar ai ocazia sa vezi atata charisma intr-o singura persoana. Daca mai are si sloganuri care sa-l pozitioneze de partea alegatorilor, opus fata de George W. Bush si de politica "din spatele usilor inchise", doua elemente atat de urate de americani, succesul este de lunga durata si, din moment ce a starnit un imens val de simpatie pe toate continentele, este si universal.

Perfectiunea, in cazul oamenilor insa, fie ei si presedinti absolventi de Hardvard Law, nu exista, iar cand ea pare atat de credibila ca in cazul campaniei lui Barack Obama, nu poate inseamna decat ca anumite persoane cheltuie multi bani si multe resurse pentru a se asigura ca cel sprijinit de ele ajunge in Biroul Oval.

In documentarul sau, Alex Jones prezinta parerile unor economisti, istorici, jurnalisti, fosti politicieni sau chiar staruri rap, precum Krs One sau Professor Griff(Public Enemy). Cei intervievati sunt de parere ca toti presedintii de dupa John F. Kennedy sunt doar marionete ale marilor jucatori de pe Wall Street, si ca Obama nu este o exceptie. Un argument solid adus de acestia este ca toti sefii de cabinet numiti de noul presedinte au legaturi nu cu ramuri ale economiei precum industrie, IT, exploatari petroliere etc., ci doar cu Wall Street. Desi in campanie a promis toate lucrurile pe care americanii doreau sa le auda, poate chiar dorind sa le puna in practica, in nici doua luni de la inaugurarea sa, Obama a incalcat deja multe dintre aceste promisiuni: planuieste sa inchida inchisoarea din Guantanamo Bay, insa muta rapirea si tortura presupusilor teroristi in afara granitelor tarii; creste deadline-ul pentru scoaterea trupelor americane din Irak si Afganistan, ba chiar a trimis inca 30.000 de soldati acolo; voteaza pentru ascultarea telefoanelor americanilor, dupa ce in campanie promisese ca va actiona exact invers. Toate aceste schimbari de viziune politica sunt, in opinia lui Alex Jones si a celor pe care ii intervieveaza, urmari ale faptului ca Barack Obama, oricat de sincer ar fi fost in campanie(sau nu), trebuie sa joace dupa nevoile celor care formeaza New World Order.

Un documentar foarte interesant, dar construit in mare parte dupa aceeasi reteta ca celelalte filme care vor sa demonstreze o idee socanta: iei 10 oameni care prezinta credibilitate si care au aceeasi teorie referitoare la un anumit lucru, nimeni care sa aiba o idee opusa sau macar usor diferita, prezinti la modul paranoic niste evenimente care in mod normal ar trece drept coincidente si gata. Conspiratie! Naucitor! Soc!

Vedeti filmul. Chiar daca creaza panica, merita vazut. Eu l-am primit de la o matusa din America;)

2 comentarii:

  1. TRU & co. au de invatat de la tine :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Am auzit si eu de Alex Jones asta, dar nu am vazut inca documentarul.
    " Ma fascina faptul ca a reusit sa isi construiasca imaginea de candidat al tuturor americanilor, nu doar al minoritatilor, si faptul ca daca Obama era un produs, tot globul ar fi cumparat imediat. Marketing genial. "
    Pe mine nu ma fascineaza asta, din contra, ma sperie. Cand presedintele unei tari ajunge sa fie un produs de marketing incepi sa-ti pui niste probleme in legatura cu democratia. Se pare ca totul se cumpara si se vinde, pana si conducerea unei tari.
    Da, daca e s-o iei dupa standardele occidentale ( economie, turism si infrastructura ) Romania poate fi redusa la "Tara lui Dracula", dar noi ( care stim ca realitatea e mult mai complexa ) nu punem botu' la asa ceva. Sau daca punem, inseamna ca meritam globalizarea si uniformizarea maxima asta care se vede la orizont. Eu sper ca nu.
    O alta reteta de documentar "la moda" este sa amesteci putin adevar cu foarte multa minciuna si dezinformare ( vezi Zeitgeist ).
    Asta e una din singurele arme de manipulare intr-o societate in care ( se presupune ca ) informatia circula liber: amesteci adevarul cu minciuna si creezi indiferenta sau haos informational in randul oamenilor ( de-aia apar asa de multe conspiratii - incepand cu Evanghelia dupa Iuda, Zeitgeist, Biblia Secreta si terminand cu cele legate de OZN-uri, societati secrete, masoni etc -, pt ca oamenii sa nu mai creada nici una - ceea ce ar fi gresit - sau sa devina indiferenti la orice material care prezinta alt punct de vedere fata de cel oficial si deci sa se multumeasca cu asa-zisa "cultura oficiala" ).
    Parerea mea. Sa traiesti !

    RăspundețiȘtergere