joi, 2 aprilie 2009

Bucharest Street View 360



"Te voi astepta/Voi veni pe strada ta" nu mai presupune o deplasare efectiva.

Dupa Google Maps si Google Earth, hartile online au aparut ca melcii dupa ploaie - oriunde te-ai afla, sigur calci in picioare vreo harta (ha:|). In SUA, gigantul web Google este cel care a uimit cand a prezentat Google Street View, o functie a GMaps care iti permite sa vezi efectiv la 360 de grade in jur cum arata un anume loc din SUA.

Prima demonstratie a acestei functii a avut loc la prezentarea sitemului de operare mobil Google Android, prin septembrie 2008. Curand, dubite Google dotate cu camere panoramice si dispozitiv GPS au putut fi vazute circuland pe strazile americane si fotografiind totul. Poti da click pe orice strada din New York, de exemplu, si poti vedea cum arata cladirile din jur. Mult mai usor sa recunosti locurile. Nu stiu daca Google a renuntat complet la ideea de a reconstitui orase intregi din SUA sub forma 3D virtuala, insa cred ca varianta Street View e mai ieftina si mai eficienta.

Cu NORC poti vedea imagini panoramice de pe orice strada din orice cartier al unui oras mare din Romania, Austria, Cehia, Slovacia, Polonia sau Rusia. Practic, e varianta est-europeana a Maps cu Street View, din moment ce Google nu da semne ca se va ocupa de zona asta prea curand. E foarte misto ca, din decembrie anul trecut, avem si noi posibilitatea de a cauta locuri cunoscute si de a ne entuziasma tamp.."da frate, uite acolo parchez io". De fapt acolo parcheaza mama, but soon enough...

Totusi..dupa ce te plictisesti sa tot cauti strazi cunoscute si sa te uiti primprejur la 360 de grade (fara sa-ti rupi gatu), trebuie sa-ti pui intrebarea: Nu cumva se uita si cine nu trebuie? Nu pot astia care tot intercepteaza telefoane, mesaje si mailuri, sa vada unde esti tot timpul? As fi cel putin paranoic sa cred ca intereseaza pe cineva pe unde ma plimb eu, insa ar fi posibil daca as avea vreo importanta, nu? Tehnologia exista, si daca la nivel comercial e atat de avansata, nu ramane decat sa-ti inchipui ce posibilitati de urmarire au serviciile secrete, de exemplu. Rutele pe care le parcurgi cu GPS-ul pornit, n-ar putea fi si ele stocate pe undeva?

Acum doua zile, la radio, am auzit ca o femeie a intentat divort, dupa ce a vazut masina sotului ei parcata in fata casei unei alte femei. Say "Thank you, Google!".

Sincer, cred ca eu nu voi mai fi nevoit sa-mi intreb (eventualii) copii unde se duc. Vor fi puncte verzi pe o harta. Pentru asta si "pentru toate celelalte", ei vor avea cip-uri implantate pe undeva, iar pe orbita Pamantului vor pluti sateliti ca in Wall-E. Multumim, Google.

2 comentarii:

  1. lasa, ca daca inca nu te cauta nimeni, te voi cauta eu. te urmaresc luni cand dai traseul sa ti pun o piedica ceva pe drum

    :))

    RăspundețiȘtergere
  2. imi place cum gandesti... fan Zeitgeist...binisor.. pakt k nu toti vad... unde ajungem cu multe... cu pupincuristu d basescu, cu imprumutul lui, cu obama..multe filme, dar totusi, cine crezi k ar putea face cv??masa? populatia?
    crezi k mai sunt multi cei care nu sunt sclavii banilor? si atunci depinzi d sistem,de ei... noi ar trebui sa inceppem cv, k suntem tineri, si schimbam anturaje.. in fine, dragutz k macar cineva mai are si subiecte cotidiene

    RăspundețiȘtergere